Nefit/Bosch R&D

 

Nefit maakt deel uit van het Robert Bosch-concern, met wereldwijd meer dan 300.000 medewerkers. De R&D- specialisten in Deventer kunnen internationaal gebruik maken van technische kennis en ervaring op de meest uiteenlopende terreinen. Bosch staat voor “Technologie voor het leven”.

Alle energie voor de technologie van morgen
Jaar in jaar uit wordt structureel geïnvesteerd in Research & Development. Daarbij is niet alleen aandacht voor de producten van vandaag en morgen. Er wordt ook veel energie gestoken in de ontwikkeling van kansrijke technologie voor de toekomst. Zoals in de mogelijkheden van de brandstofcel.

In de visie van Nefit zal de HR-ketel de komende tien jaar in Nederland nog een belangrijke rol blijven vervullen. Maar dan wel aangevuld met slimme duurzame oplossingen zoals zonneenergie en warmtepompen. Voor de technologie van de toekomst wordt er continu gewerkt aan alle mogelijke oplossingsrichtingen.

Brandstofceltechnologie zou wel eens een van die kansrijke oplossingen kunnen zijn. Bosch neemt deel aan een Europees demonstratieproject. In dat kader worden medio 2015 ook in Nederland een aantal toestellen geplaatst. Dat betekent overigens nog niet dat de brandstofcel op korte termijn zal worden geïntroduceerd. Met Nefit/Bosch volgt u de ontwikkelingen op de voet.

Brandstofcel: eigen energiecentrale
Bij een brandstofcel is sprake van een systeem op gas dat zowel elektriciteit opwekt als warmte produceert. De brandstofcel zet in waterstof opgeslagen energie om in elektrische energie. De waterstof wordt onttrokken aan het aangevoerde gas. In de waterstofcel reageert de waterstof eerst met zuurstof, waarbij stoom vrijkomt. De warmte wordt gebruikt voor centrale verwarming en warmwater productie. Een omvormer zet de geproduceerde gelijkstroom om in wisselstroom voor het elektriciteitsnet.

Bosch fuel cell
Het tot nu toe door Bosch ontwikkelde systeem onderscheidt zich door het hoge rendement en het redelijk compacte formaat. Het is een flexibel systeem dat zowel in nieuwbouw als bestaande situaties relatief eenvoudig is te installeren. Met het brandstofcelsysteem is een besparing realiseerbaar van 25 tot 40% op de elektriciteitskosten en 50% op het gebruik van primaire energie.

 

Hoe werkt Bosch Fuel Cell

De brandstofcel zet in waterstof opgeslagen energie om in elektrische energie. De warmte die vrijkomt wordt gebruikt voor centrale verwarming en warmwaterproductie. Een korte impressie van de werking.

Bekijk de video