Historie

Historie
 

Meer dan 100 jaar ervaring...

Nefit is sinds de introductie van de allereerste Hoog Rendement cv-ketel in 1980 uitgegroeid tot het bekendste merk cv-ketels. De geschiedenis van het bedrijf gaat echter meer dan 100 jaar terug.

 

Vanaf 1897: A.S.W. en de Fasto-geiser

Aan het einde van de negentiende eeuw werd in Nijmegen de NV Automatic Screw-Works (A.S.W.) opgericht. Het bedrijf maakte nippels en gas- en waterkranen. De heer L. Stokvis werd er in 1916 commissaris en zijn aanwezigheid stimuleerde A.S.W. tot het maken van complexere producten. In 1932 kwam A.S.W. met de eerste Fasto-geiser, genoemd naar Mr. F.A. Stokvis, die de leiding had over de verkoop. A.S.W. kocht in 1967 een pand in het Drentse Buinen. Hier ging A.S.W. onder meer warmtewisselaars vertinnen en geisers monteren. Later werden er ook cv-ketels gemaakt. In 1979 kwamen er nieuwe aandeelhouders en zo kwam Nefit in beeld. De activiteiten werden voortgezet onder de naam Fasto B.V.

 

Vanaf 1948: Nefit en de eerste HR-ketel

Nefit is in 1948 in Deventer ontstaan met Marshall-hulp. De naam Nefit komt van Nederlands-Amerikaanse Fittingfabriek. In 1965 werd het Amerikaanse bedrijf Crane eigenaar en werd een staande gietijzeren cv-ketel geïntroduceerd. In 1979 vond een management buy-out plaats en het bedrijf kreeg de naam Nefit terug. Naar aanleiding van de oliecrisis introduceerde Nefit in 1980 de eerste cv-ketel met Hoog Rendement, de Nefit Turbo. Als eerste fabrikant kreeg Nefit in 1981 het Giveg HR-keurmerk.

 

Vanaf 1992: Nefit Fasto

In 1991 stelde de overheid een subsidieregeling voor HR-ketels in. Om zich op deze markt te concentreren, werden Nefit en Fasto in 1992 één bedrijf: Nefit Fasto B.V. In 1997 vierde Nefit Fasto het honderdjarig bestaan. In 1993 en 1994 werden de aandelen van Nefit Fasto verkocht aan Buderus Heiztechnik GmbH. Dankzij deze strategische alliantie steeg de export tot meer dan 50% van de totale omzet.

 

Vanaf 2004: Buderus en Bosch

In 2004 werd Buderus overgenomen door de Robert Bosch Group. Nefit maakt sindsdien deel uit van de divisie Bosch Thermotechnik. Door de reikwijdte van het internationale concern staat de HR-technologie van Nefit nu wereldwijd hoog aangeschreven en kan de thuismarkt worden bediend van een breed scala aan nieuwe, duurzame technologieën.

 

Producten

Het uitgebreide Nefit-programma.

Naar producten

Contact

Meer informatie over Nefit?

Contact Nefit